Enduro Trip Oeganda

28 november - 09 december 2021 - geannuleerd wegens covid-pandemie.

 

Beste collega-endurist & avonturier(ster),

Van alle motorreizen die ik in 20 jaar gemaakt hebt, is dit land zonder twijfel het meest afwisselend en boeiendste land. Eindeloze pistes doorheen bananen-, thee- en suikerriet plantages brengen ons naar de groene regenwouden en parken vol wildgames (big five en honderden soorten dieren & vogels)!

Het land wordt doorsneden door de evenaar en heeft een regenseizoen van Maart tot Oktober waardoor er een enorme vegetatie is voor mens & dier. Daarnaast ligt het land bezaaid met enorme meren van waaruit de bron van de Nijl is ontstaan en als zeeën de grenzen bepalen van dit enorm groen land!

De opzet van deze 12-daagse reis is om een ontdekkingstrip te maken met onze enduro motor ( of met de jeep voor de passagiers) doorheen dit land waarbij we tijd maken om de “Highlights” van Oeganda te zien.

De volgende activiteiten zullen opgenomen worden in het programma, deze zijn ofwel opgenomen in het budget of worden als optie voorgesteld:

RAIDS:

Dagelijkse etappes van 150 tot 280 km over meestal vlot rijdende pistes en soms wat tarmac. De pistes bestaan voor 95% uit “Terre rouge” pistes (Rang Rang), dit is rode aangestampte gravel waarop vlot kan gereden worden. We raden aan om voorzichtig door de dorpen te rijden, naast het grillige parcours (putten, slijk, sporen, losse stenen etc…) zijn er overal heel veel kleine kinderen op de pistes!

Daarnaast zie je overal van die “BoraBora’s” rijden; dit zijn Chinese 125cc 4T brommerkes die als nationaal vervoermiddel gebruikt worden (meestal met 3 personen op één bromfiets!). Alle routes zullen ter beschikking staan om op uw GPS te downloaden (GPX of GPR) en we stellen voor om in kleine groepen te rijden gezien het stoffige parcours indien het niet heeft geregend s ’nachts.

 

ASSISTENTIE:

Zoals in 2018 (Senegal) zal de groep enduristen van nabij gevolgd worden door een assistentie jeep: deze pick-up zal bestuurd worden door onze Bas en hij wordt vergezeld door een medische assistente die beschikt over de medische koffers van Dokter Pierets. Er wordt dus plaats voorzien in de 4x4 voor piloot & motor indien een ongeluk zich voordoet en de persoon niet verder kan rijden.

Logementen:

Gezien de aard van het toerisme (safari trips) bestaan alle logementen uit “Lodges” die mooi ingeplant zijn in de parken, soms met een prachtig zicht op een meer. Deze lodges zijn comfortabel ingericht, beschikken over sanitair en de diners worden altijd in het plaatselijk restaurant opgediend. Sommige verblijven bestaan uit “Tent Camps”; dit zijn grote tenten met buiten sanitair ( wc & douche & lavabo)en zijn  meestal voor 2 personen.

Gezien het beperkt aantal plaatsen in sommige lodges, zullen wij verplicht zijn om ieder bed te gebruiken! Dit betekend dat soms er 2 twins of 2 dubbels staan opgesteld of ook 4 singles  in één kamer; daar wordt het behelpen met de beschikbare kamers. Houdt er rekening mee dat op veel plaatsen het internet niet of slecht werkt; de bereiding van voedsel gebeurt erg hygiënisch en is lekker met veel lokale ingrediënten.

Park bezoeken en game drives

Zoals gezegd is dit een land vol prachtige natuur-elementen, heel proper en erg groen door zijn tropisch regenwoud. We gaan heel dikwijls door deze parken rijden, ook met de motoren wat heel uitzonderlijk is in Afrika; in deze parken zie je heel wat wilde dieren: bavianen, slingerapen, zebra’s, impala’s, buffels, kuddu’s etc… en een overvloed van vogels! We plannen tevens een rondrit per motor & jeep doorheen een landschap met enorme uitgedoofde kraters vol water alsook een bezoek aan de bron van de Nijl.

We voorzien ook 2 “rustdagen” waarop er volgende activiteiten zullen aangeboden worden en die een MUST zijn in Uganda:

Murchison Falls Park

Wij varen met de motorboot de “ Victoria Nile” af en spotten allerlei dieren langs de oevers (The Big Five is hier aanwezig!) en we varen tot aan de watervallen van Murchison!! We verblijven twee dagen in een prachtige lodge en kunnen genieten van een bezoek aan de chimpansee families, onze verre soortgenoten…. 

GORILLA Trekking Bwindi Park

Persoonlijk vind ik dit een “once in your lifetime” attractie: er wordt in kleine groepen van max. 8 personen op (be)zoek gegaan met een lokale gids naar een gorilla familie diep in de brousse; deze tocht is redelijk fysiek en neemt een ganse dag in beslag. Deze activiteit is NIET inbegrepen in het budget en is dus vrij te kiezen; een permit kost ongeveer een 700$ per persoon en voor degenen die deze trekking liever niet doen, voorzien wij een lus-etappe van een 90 tal kilometers ( voor motor & jeep).

 

Deze reis staat zeker meer in functie van “dieren spotten” & genieten van het landschap, maar de enduristen gaan met een 2.000 km pistes ook hun gading hebben. Daarom opteer ik om terug onze eigen motoren te laten over brengen want we vinden het belangrijk om met onze eigen motoren te kunnen rijden & navigeren! Deze editie wordt dus iets “toeristischer” en dus zal het budget iets hoger liggen dan Senegal 2018; maar je krijgt er wel heel veel meer beleving voor!

BUDGET

Op vandaag kan ik nog niet exact het budget bepalen, daar er nog enkele logementen nog niet vast liggen omdat de pistes nog moeten verder verkend worden door mijn vriend Philippe die daar woont en eveneens endurist is. Enduristen rond de 2.000 € liggen (met eigen motoren) en voor de passagiers rond de 1.550€ (op basis van huur jeeps met 3 personen). Hierin zitten alle logementen op basis van ½ pension (met welkomstdrankje!) , de transport h/t van de motoren & wisselstukken; alle roadbooks op GPX; technische & medische assistentie; fee ingang parken (uitgenomen de Gorilla Trekking) en Afrika!
 
Avontuurlijke groeten, Ferre & Bas
Offerte aanvragen